Чорний і Червоний чай класичний
Чорний чай виробляється з тієї ж сировини, що і зелений – тобто з листя камелії китайської (Camellia sinensis). Різниця тільки в обробці: у зеленого є переваги, «виграні» за рахунок мінімальної ферментації. Але багато корисні речовини, які містяться у цих листках нікуди не зникають, навіть якщо з них зробили значно більше ферментований чорний чай. Крім того, процес ферментації хоч і позбавляє чорний чай деяких вітамінів і амінокислот, зате збагачує іншими корисними речовинами – теафлавинами і теарубигинами.
Теафлавины надають чаю приємний, чистий, свіжий і живий смак, підвищують силу і інтенсивність аромату. Теарубігіни роблять напій насиченим, наділяють його густим довгограючим смак з сильним тонізуючим ефектом і в'яжучу.
Справа то в змові маркетологів, то в історичній помилці, але чаї, які недосвідчений європейський чаеман називає чорними, насправді є червоними.
Так як темний чай повністю ферментований, після заварювання ви отримуєте напій насиченого кольору глибокої ночі. Темні чаї часто пресують у формі циліндра або плиток. Ось чому їх так часто плутають з чайним сімейством Пуер.
Чому чорний чай хороший
Роблячи болісний вибір в магазині (і по любові схиляючись до чорного чаю, а за рекомендаціями – до зеленого), варто завжди пам'ятати про користь чорного чаю. Вісім важливий властивостей, які роблять його незамінним на кухні:
- зміцнення імунітету (спасибі антиоксидантам)
- профілактика онкологічних захворювань (спасибі поліфенолам)
- зниження рівня «поганого» холестерину
- профілактика серцево-судинних захворювань (спасибі флаваноидам)
- профілактика інсульту
- нормалізація травлення (спасибі теарубигинам)
- зниження рівня цукру в крові (звичайно, якщо пити чай БЕЗ цукру!)
- підвищення концентрації (спасибі L-теанину і кофеїну)
А іноді чорний чай навіть має переваги перед зеленим
Незважаючи на всі переваги зеленого чаю, в деяких ситуаціях краще випити чорний. Ви можете сміливо заварювати його, коли:
Потрібно надовго нормалізувати тиск
Унікальне властивість чорного чаю – регуляція судинного тонусу. Це означає, що пити його в розумних обсягах можуть як гіпертоніки, так і гіпотоніки. Першим він знизить тиск, а другим підніме. І зробить це не на короткий термін, як зелений, а надовго – на кілька годин. Зелений чай діє інакше: він спочатку підвищує тиск, а потім воно може впасти ще сильніше.
Потрібно допомогти травленню
Саме чорний чай відмінно знижує відчуття нудоти і активно працює над створенням корисної мікрофлори в кишечнику. Пам'ятаєте, в дитинстві при отруєнні нам давали міцного чорного чаю? От, це якраз воно.
Не хочеться довгих ритуалів з заварюванням
Всі знають, що зелений чай вимагає вдумливого процесу заварювання: його не можна заливати окропом, його потрібно класти в заздалегідь прогріту посуд, його не можна залишати в чайнику (розливається відразу після заварки). Загалом, суцільні правила і обмеження. Чорний чай в цьому плані справжній «простак» - залив окропом і залишив на декілька хвилин, а потім пий своє задоволення.
- Кенія ВОР середній лист чорний чай насичений міцний і ароматний 100 грамів108 ₴/100 гГотово до відправки
- Пекоє Індія Ассам чорний класичний чай насичений міцний і ароматний 50 грам65 ₴/50 г.Готово до відправки
- Кєнія ВОР середній лист чорний класичний чай насичений міцний і ароматний 50 грам54 ₴/50 г.Готово до відправки
- Око Тигра високоякісний червоний чай із шоколадним ароматом і смаком фруктів 50 грамів240 ₴/50 г.Готово до відправки
- Дян Хун Цзінь Лоу Золоті спіралі з ворсом високоякісний червоний чай 50 грамів260 ₴/50 г.Готово до відправки
- Лапсанг Сушонг Квітковий БЕЗ копчення високоякісний червоний чай 50 грамів160 ₴/50 г.Готово до відправки
- Топ продаж